Zlato v skutočnosti vôbec nie je dobrá investícia

Zlato v skutočnosti vôbec nie je dobrá investícia

Tlačenie peňazí spôsobuje znižovanie ich hodnoty. Čím je ich viac, tým majú nižšiu hodnotu. V najlbližších rokoch a desťročiach budeme svedkami rušenia 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centových mincí a priposovania núl na bankovkách.

Peňazí budeme mať síce viac, ale len v číslach. Reálnu hodnotu budú mať stále nižšiu.

Americký prezident Biden v piatok uviedol, že zhromažďuje balík opatrení na zmiernenie biliónov dolárov, ktorý by podporil stimulačné platby pre Američanov na 2 000 dolárov, rozšíril poistenie v nezamestnanosti a poslal miliardy dolárov na pomoc vládam miest a štátov na zmiernenie stavu a zúriacej pandémie.

Uviedol, že balík rozloží podrobnejšie budúci týždeň. Stavalo by to na hospodárskej pomoci vo výške asi 4 bilióny dolárov, ktorú Kongres už venoval boju s ničivou pandémiou, vrátane balíka 900 miliárd dolárov, ktorý prezident Trump podpísal minulý mesiac. 

Odkiaľ USA získa peniaze na tieto stimuly? Uhádli ste - naštartuje tlačiarne a vytlačí si ich.

Zlato ako udržiavateľ hodnoty? To áno. Ale ak uvažujete o zlate ako investícií, na ktorej zbohatnete je nezmysel. Ak jeho graf upravíte o infláciu (tak ako ju oficiálne hlási USA) tak zistíte, že hodnota zlata za poslednýc 40 rokov klesla.

Zlato je stále hlboko pod maximom z roku 2011. S použitím inflačnej kalkulačky sme zistili, že 1920 $ spred deviatich rokov sa dnes rovná 2222,5 USD.

Zlato má dokonca nižšiu hodnotu, než v roku 1980, keď sa jeho hodnota vyšplhala na 678 dolárov. To bolo pred 40 rokmi! Ak to upravíme o infláciu, zlato vtedy stálo 2142 „dnešných“ dolárov.

zlato-vs--dow-jones-od-roku-2011

Porovnanie zlata vs. Dow Jones Index jasne hovorí v neprospech zlata. Investori v zlate strácajú.

Ak vám teda niekto bude ponúkať zlato, ako skvelú investíciu, zamyslite sa nad tým.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov