Viete čo robiť, aby ste ochránili svoju platobnú kartu pred zneužitím?

Viete čo robiť, aby ste ochránili svoju platobnú kartu pred zneužitím?

V dnešnej dobe zažívajú bezkontaktné platby kartou či platby cez internet veľký boom, čomu napomohla aj pandemická situácia. Slovensko patrí medzi najpokrokovejšie krajiny Európy, čo sa týka bezkontaktných platieb, väčšina prevádzok disponuje platobnými terminálmi a elektronické obchody zväčša ponúkajú možnosť platby prostredníctvom platobných brán. Hoci existujú rôzne zabezpečenia, s týmito výhodami prichádza aj nebezpečenstvo zneužitia platobných kariet. Preto je potrebné byť opatrný a s osobnými údajmi zaobchádzať opatrne, nakoľko aj napriek dôkladnému zabezpečeniu môže dôjsť k zneužitiu údajov rôznymi hackermi či podvodníkmi.

Pokiaľ platíte kartou fyzicky v prevádzke, je dôležité dbať nato, aby ste ju mali stále na dohľad a nenechávali ju cudzím osobám. Môže sa stať, že obchodník si kartu naskenuje alebo odfotí bez vášho vedomia a bude mať tak možnosť zneužiť vaše údaje. Pokiaľ sa vám to náhodou stane a vaša karta bude odcudzená a zneužitá, banka si môže za všetky operácie s kartou až do nahlásenia účtovať spoluúčasť na podvode do výšky maximálne 100 eur. Proti takýmto prípadom už v dnešnej dobe existuje aj poistenie, ktoré niektoré banky poskytujú pri zriadení platobnej karty k účtu.

Veľkou chybou, ktorú robia mnohí ľudia, je aj to, že si píšu PIN ku karte na papierik, ktorý nosia v peňaženke alebo do mobilu. V takomto prípade pri odcudzení peňaženky má zlodej ľahký prístup k vašej karte. Veľmi častou formou krádeží údajov je aj skimming, čo je nainštalované zariadenie, ktoré zlodeji inštalujú na bankomat a dokáže oskenovať kartu či dokonca má vlastnú klávesnicu. Pozor preto treba dávať na výber hotovosti z iných bankomatov, ako vyberáte zvyčajne. Dobrý tip je napríklad zoškrabanie CVV alebo CVC kódu z karty, pričom takto aj pri krádeži dokážete získať čas potrebný na jej zablokovanie. Kým zlodej uhádne správnu kombináciu pre použitie, karta môže byť zablokovaná bankou, no kód si samozrejme musíte zapamätať alebo niekde zapísať.

Taktiež pokiaľ nakupujete cez internet, je dôležité, aby ste dbali na bezpečnosť a nakupovali len na overených stránkach. Vyhnete sa tak podvodníkom, ktorí môžu ľahko získať vaše platobné údaje, ktoré pri online platbe zadávate. Tiež je dôležité, aby ste platil len prostredníctvom zabezpečenej platobnej brány. V súčasnosti je pre online platby potrebné overenie prostredníctvom SMS kódu a push notifikácie v aplikácii mobile bankingu, prípadne naskenovanie QR kódu v tejto aplikácii, čiže pre platbu kartou cez internet musíte podstúpiť niekoľkonásobné overovanie. To môže zlodejom alebo hackerom značne skomplikovať kradnutie údajov.

V každom prípade platí, pokiaľ máte podozrenie na zneužitie vašej karty alebo vám bola odcudzená, je potrebné neodkladne kontaktovať vašu banku a kartu čím skôr zablokovať. Môžete tak uchrániť svoje financie a zamedziť jej zneužitiu zlodejmi, či už na internete alebo v reáli.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov