Od januára sa opäť menia podmienky vyplácania finančnej pomoci. Na Slovensko prichádza kurzarbeit

Od januára sa opäť menia podmienky vyplácania finančnej pomoci. Na Slovensko prichádza kurzarbeit

Počas pandemickej situácie dostávajú slovenskí podnikatelia od štátu finančnú injekciu v podobe balíkov Prvej pomoci, Prvej pomoci+ a Prvej pomoci++. Do konca tohto roka by sme mali fungovať na tomto princípe, no od januára nás čaká zmena v podobe kurzarbeitu, ktorý by mal pomôcť podnikateľom zachovať pracovné miesta v prípade ekonomickej krízy alebo zhoršenej ekonomickej situácie. 

Kurzarbeit je zákon o podpore skrátenej práce, ktorý bol na Slovensku schválený začiatkom mája 2021. Čas skrátenej práce sa určuje ako obdobie obmedzenej činnosti zamestnávateľa vplyvom vonkajších faktorov, ktoré nemožno ovplyvniť, sú dočasné a majú negatívny vplyv na prideľovanie práce. Účelom kurzarbeitu je poskytnúť zamestnávateľovi časť nákladov na uhradenie mzdy zamestnanca počas doby trvania času skrátenej práce, ktorý vznikol vplyvom vonkajšieho faktora. Toto platí pre prípad mimoriadnej situácie ako je súčasné trvanie celosvetovej pandémie, mimoriadny stav alebo okolnosti vyššej moci. Mimoriadny stav môže byť napríklad medziročný pokles hrubého domáceho produktu za predchádzajúci štvrťrok alebo prognózu poklesu hrubého domáceho produktu minimálne o tri percentuálne body. Neplatí však pre vojnový stav, sezónnu prácu alebo plánované odstávky.

Pokiaľ chce zamestnávateľ využiť pomoc prostredníctvom kurzarbeitu, zamestnávateľ nedokáže poskytnúť prácu najmenej jednej tretine zamestnancov v rozsahu najmenej desať percent z pracovného času jedného pracovného týždňa. Táto pomoc sa nevzťahuje pre živnostníkov alebo samostatne zárobkovo činné osoby.

Podporu získa podnik, ktorý je vplyvom vonkajších faktorov nútený znížiť zamestnancom pracovný čas. Okrem toho musí mať uhradené sociálne poistenie za najmenej 24 kalendárnych mesiacov, ktoré predchádzajú mesiacu, v ktorom žiada o podporu. Taktiež nesmel posledné dva roky zamestnávať pracovníkov nelegálne a musí mať so zástupcami zamestnancov platnú písomnú dohodu, v ktorej informuje o žiadosti o podporu. O poskytnutí podpory rozhodne príslušný úrad práce do desiatich dní.

Výška pomoci prostredníctvom kurzarbeitu je 60 percent priemernej hodinovej mzdy za mesiac, v ktorom je podpora poskytnutá. Zamestnanec tak v roku 2022 môže získať maximálne 7,81 eur na hodinu, čo je mesačne približne 1359 eur. Osoba, ktorá môže ako zamestnanec získať podporu, musí byť zamestnaná aspoň jeden mesiac, nesmie mu plynúť výpovedná lehota, má vyčerpanú dovolenku, zamestnávateľ na ňu nepoberá žiadny iný príspevok, jej pracovné miesto musí byť zachované najmenej dva mesiace po skončení mesiaca, za ktorý získal podporu a môže ju získať maximálne po dobu šesť mesiacov počas nasledujúcich 24 mesiacov.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov