Od januára nás opäť čaká sprísňovanie pravidiel pre hypotéky.

Od januára nás opäť čaká sprísňovanie pravidiel pre hypotéky.

Slováci majú problém s dlžobami, čo preukazujú aj dlhodobé štatistiky, najmä v pomere dlhov k finančnému majetku. Kvôli tomu sa Národná banka Slovenska rozhodla opäť prijať opatrenia, ktoré by mali zlepšiť naše štatistiky a tým pádom nás čakajú zmeny v podmienkach poskytovania hypoték. Od 1. januára 2023 sa tak budeme musieť pripraviť na novinky. Čo nás po novom čaká?

Národná banka Slovenska má za jeden z najväčších problémov takzvané “strieborné” hypotéky a teda úvery, ktoré svojou dĺžkou splatnosti presahujú do dôchodkového veku dlžníka. Keďže je náročné odhadnúť, či bude človek v strednom veku schopný splácať hypotéku aj o 30 rokov, napríklad po dovŕšení 70 rokov, je pochopiteľné, že Národná banka Slovenska chce podnikať kroky k optimalizácii.

Pri nastavovaní podmienok úveru sa banky pozerajú na jeden z kľúčových parametrov, ktorým je DTI - Debt to Income ratio, čo je pomer medzi výškou dlhu a príjmom žiadateľa. V súčasnosti sa do úvahy brala výška úveru maximálne vo výške osemnásobku ročného príjmu bez ohľadu na vek či dĺžku splatnosti. Od 1. januára 2023 sa bude DTI znižovať v závislosti od veku klienta a “striebornú” hypotéku budú môcť získať už len žiadatelia vo veku 40 a menej rokov. Ak by splatnosť zasahovala až do dôchodkového veku, v intervale 40-60 sa každým ďalším rokom bude DTI znižovať o 0,25.

Zmeny prichádzajú aj v prípade úveru pre viacerých žiadateľov, ktorým sa úverový limit bude počítať osobitne a následne sa sčítajú, pričom súčet určí maximálnu výšku spoločnej hypotéky. Toto využívajú prevažne mladšie ročníky, ktoré si berú úver spolu s rodičmi. V tomto prípade treba od januára prehodnotiť, či sa kvôli veku rodičov a odlišnej výške DTI ešte tento variant oplatí, nakoľko výška úveru tak môže klesnúť aj o niekoľko tisíc eur a v tom prípade už môže byť kúpa vlastného bývania ohrozená.

Treba však poznamenať, že tieto zmeny sa budú týkať len nových úverov. Pokiaľ sa teda chystáte refinancovať a nechcete úver markantne navýšiť, úverový limit sa prepočítavať nebude.

V každom prípade, ak patríte medzi vekovú skupinu, ktorá môže získať “striebornú” hypotéku, mali by ste sa poradiť so svojim finančným poradcom, akú cestu zvoliť a čo je pre vás najvhodnejší variant.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov