Chystáte sa na dovolenku autom? Nezabudnite na poistenie!

Chystáte sa na dovolenku autom? Nezabudnite na poistenie!

Poistenie automobilu je takmer nevyhnutnou súčasťou nášho fungovania a obzvlášť by ste na poistenie mali myslieť pred cestou do zahraničia, prípadne na dovolenku. Povinné zmluvné poistenie je nutnosťou, no myslieť by ste mali aj na havarijné poistenie. Poistné krytie povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia sa totiž na Slovensku a v zahraničí líši.

Aký je však rozdiel medzi PZP a havarijnou poistkou? Povinné zmluvné poistenie vyplýva zo zákona a chráni ostatných účastníkov premávky pred škodami spôsobenými poisteným vozidlom. Havarijné poistenie zas chráni samotné vozidlo, respektíve škody poisteného, ktoré môžu a nemusia vzniknúť jeho zavinením, ale aj napríklad prírodnou katastrofou. Auto si môžete poistiť aj prostredníctvom cestovného poistenia, pokiaľ hľadáte krátkodobú náhradu k havarijnému poisteniu. Existuje aj krátkodobé havarijné poistenie. Treba však dbať na to, že poistné krytie sa môže líšiť v závislosti od krajiny, kde sa nachádzate. Doma a v zahraničí tak môžu byť podmienky rozdielne.

Pred cestou do zahraničia je dôležité skontrolovať vozidlo nielen po technickej stránke, ale taktiež netreba zabúdať na potrebné dokumenty, ako je potvrdenie o poistení či správa o nehode. Pokiaľ cestujete s obytným prívesom, ten musí byť poistený samostatne a nie ako súčasť motorového vozidla.

S cestou do zahraničia sa líši aj povinná výbava automobilu. V niektorých krajinách napríklad nie je nutné mať lekárničku, no zato je potrebné mať hasiaci prístroj. Pri dopravnej nehode najmä v zahraničí, pokiaľ je možné, je potrebné zdokumentovať škodu fotografiami a po návrate na Slovensko je potrebné škodu nahlásiť poisťovni čím skôr. Zákonná lehota na oznámenie je 30 dní od nehody, pokiaľ sa nehoda udiala v zahraničí, ak sa nehoda udiala na Slovensku, zákonná lehota na oznámenie je 15 dní, pričom tieto lehoty platia pre povinné zmluvné poistenie ale aj havarijné poistenie. Po nehode alebo škodovej udalosti by ste mali kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá vám poradí ďalší postup.

Pri poisťovaní automobilu si dobre preštudujte zmluvné podmienky, aby ste pri problémoch s automobilom či už na dovolenke v zahraničí alebo na Slovensku mali istotu nároku na poistné plnenie. Pokiaľ chcete mať istotu správnosti výberu, je vhodné sa obrátiť na odborníkov v oblasti poistenia.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov