Dovolenka v zahraničí: Platiť v hotovosti alebo kartou? To je otázka!

Dovolenka v zahraničí: Platiť v hotovosti alebo kartou? To je otázka!

Pokiaľ sa chystáte na zahraničnú dovolenku do krajiny, kde sa neplatí eurom, určite vás trápia otázky, či si zmeniť hotovosť na Slovensku alebo v cieľovej destinácii. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, nastávajú ďalšie otázky - nebolo by lepšie namiesto cestovania s veľkým finančným obnosom vybrať si hotovosť priamo na mieste z bankomatu? Alebo je výhodnejšie platiť všade, kde sa dá, kartou?

Poplatky za výber bývajú vysoké

Ak sa rozhodnete pre výber hotovosti z bankomatu v zahraničí, v závislosti od vašej banky a poskytovaných služieb vás môže čakať poplatok za výber hotovosti, ktorý nemusí byť najnižší. Pred touto transakciou si overte, či sa vám naozaj oplatí vyberať hotovosť v zahraničí z bankomatu, pretože výhodnejšie môže byť navštíviť zmenáreň.

Chcete vybrať hotovosť s konverziou?

Túto otázku vám ponúkne bankomat takmer ako posledný krok pri výbere hotovosti v zahraničí. Ako na ňu odpovedať? Konverzia je služba dynamického prepočtu meny, ktorý určuje typ konverzie meny a jej úlohou je to, že vám peniaze z účtu stiahne priamo v eurách s aktuálnym kurzom danej spoločnosti (bankomat alebo platobný terminál). Hoci na prvý pohľad znie táto služba ako skvelý prehľad, zväčša nebýva výhodná. Nemusíte síce prepočítavať kurz, no spoločnosti prevádzkujúce bankomaty či platobné terminály si určujú vlastný kurz prepočtu meny, ktorý pre vás nemusí byť vôbec výhodný.

Platba kartou vám ušetrí

Pokiaľ máte možnosť, v zahraničí je pre vás najvýhodnejšie platiť kartou všade, kde je dostupný terminál. Je to z dôvodu, že sa vyhnete zbytočným poplatkom - napríklad už vyššie spomenutým poplatkom za výber hotovosti z bankomatu, prípadne manipulačným poplatkom v zmenárni pri prevode meny a taktiež aj nevýhodným kurzom.

V tomto prípade sa pri platbe kartou používa devízový kurz, čo znamená, že hoci platíte v miestnej mene, vaša banka zúčtuje platbu v zahraničí svojim kurzom, ktorý je zväčša oveľa výhodnejší. Hoci pri platbe hneď neuvidíte zúčtovanú sumu, môžete si ju následne pozrieť v internet bankingu a nemusíte sa obávať žiadnych ďalších poplatkov.

Pri platbe kartou sa nemusíte báť, že vám zostane hotovosť, s ktorou nebudete mať čo robiť a môžete si ju nechať maximálne ako suvenír. A ak nemáte dobré skúsenosti s cestovaním s hotovosťou, práve karta je pre vás správnou voľbou. Pri odcudzení hotovosti totiž peniaze už nikdy neuvidíte, no pokiaľ vám odcudzia kartu, je väčšia pravdepodobnosť, že ju stihnete dať zablokovať a o financie sa báť nemusíte.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov