Aké možnosti predstavila vláda SR v spolupráci s bankovým sektorom pre klientov, ktorí majú hypotéku?

Aké možnosti predstavila vláda SR v spolupráci s bankovým sektorom pre klientov, ktorí majú hypotéku?

Odklad splátok úverov pre občanov

Každý občan, ktorý má úver, bude môcť požiadať o odklad splátok jednoducho, jednotne a predovšetkým online a elektronicky, prostredníctvom formulára, ktorý aktuálne banky pripravujú. V prípade potreby budú môcť klienti požiadať o odklad aj na pobočke.

Odklad splátok bude možný až na obdobie 9 mesiacov a klienti zároveň nedostanú negatívny zápis do úverového registra. V registri bude len zápis, že klient bol riešený počas krízy vyvolanej pandémiou korona-vírusu, ale nebude to mať negatívny dopad na možnosť čerpať úver po skončení odkladu splátok.

Žiadosť bude schválená klientom, ktorí nemajú ku dňu podania žiadosti omeškanú splátku viac ako 30 dní. Klienti zároveň nesmú mať v omeškaní a zlyhané ani iné svoje úvery.

Dôležitá je skutočnosť, že klienti si môžu podať žiadosť kedykoľvek počas krízy a preto nemusia ísť do banky už teraz, ak si to práve ich situácia skutočne nevyžaduje.

Rovnako majú klienti voľnosť, na aké obdobie si chcú úver odložiť, pričom maximálny strop je 9 mesiacov. Počas obdobia odkladu splátok, sa bude úver normálne úročiť, podľa podmienok uvedených v zmluve klienta s bankou.

Klienti budú mať po dohode s bankou viacero možností splatenia odložených splátok. Prvá možnosť je odloženie splátok a ich presunutie na koniec splátkového kalendára, čím sa predĺži splatnosť úveru.

Druhá možnosť je rozpočítanie odložených splátok a dodržanie splatnosti úveru, čím sa samozrejme zvýši mesačná splátka.

Dostupná bude aj kombinácia týchto možností a všetko bude závisieť od konkrétnej dohody s bankou.

O odklad splátok budú môcť klienti požiadať iba raz. Preto odporúčame klientom využívať túto možnosť naozaj len v situácii, kedy je to skutočne nevyhnutné.

Banky majú povinnosť odpovedať klientom maximálne do 30 dní. Ale v praxi to bude trvať oveľa kratšie.

Odkladu splátok pre podnikateľov a firmy

Odklad úverov bude po dohode s bankou taktiež možný až na 9 mesiacov.

Odklad leasingov bude na maximálne 3 mesiace s možnosťou rozšírenia o ďalšie tri mesiace, čiže spolu maximálne na 6 mesiacov.

Odklad bude možný bez dodatočného zabezpečenia.

Počas odkladu splátok sa úver naďalej úročí, pričom samotný odklad nebude mať vplyv na možnosť čerpať nový úver po skončení odkladu splátok.

Proces odkladu splátok sa bude dať realizovať rovnako kompletne elektronickou formou.

Zvýšenie limitu na bezkontaktné platby

Dnes môžu klienti platiť bezkontaktne do výšky 20 eur. Pri vyššej platbe musí klient zadávať PIN do terminálu. Po novom sa tento limit zvýši až na 50 eur, čím klesne požiadavka zadávať PIN a dotýkať sa spoločného platobného terminálu v obchodoch.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov