Životné poistenie alebo poistenie hypotéky? Dilema, ktorej sa netreba báť

Životné poistenie alebo poistenie hypotéky? Dilema, ktorej sa netreba báť

Pokiaľ sa rozhodnete pre hypotekárny úver, banky a finančné inštitúcie vám ponúkajú takzvané poistenie úveru alebo aj poistenie schopnosti splácať úver. Vy už máte uzatvorené životné poistenie a začínate premýšľať nad tým, či platiť ďalšiu poistku? V podstate nemusíte. Poistenie hypotéky alebo schopnosti ju splácať je totiž iný názov pre rizikové životné poistenie, ktoré sa uzatvára pre prípad smrti, úrazov či chorôb.

Je povinnosťou mať poistenie hypotéky?

Životné poistenie či poistenie hypotekárneho úveru nie je povinné, ale dobrovoľné. Pre prípady neočakávaných udalostí, je však dobré toto poistenie mať. Nikdy totiž nemôžete mať istotu, či sa vám nestane udalosť, ktorá zamedzí váš príjem a vy nebudete schopný hypotéku splácať. Ak však už jedno poistenie máte, druhé je prakticky zbytočné, no určite je dôležité poradiť sa so svojim finančným poradcom ohľadom toho, aké zmeny možno v tomto poistení urobiť. Ak sa však rozhodnete pre poistenie úveru, niektoré banky dokonca ponúkajú zľavy na úrokoch z hypotéky.

Poistenie neuzatvárate s bankou

Hoci banka poistenie poskytuje, uzatvárate ho s poisťovňou, ktorá s bankou spolupracuje. Základné poistenie by malo pokryť v prípade smrti či trvalej invalidity celú výšku hypotekárneho úveru. Poistná suma totiž kopíruje zostatok hypotéky. Taktiež je možné poistiť sa aj napríklad pre prípad straty zamestnania alebo dlhodobej práceneschopnosti, no dôležité je určite vedieť aj to, pri akých podmienkach vám poistenie bude vyplatené.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov