Predschválený úver - prečo by ste sa nad ním mali zamýšľať?

Predschválený úver - prečo by ste sa nad ním mali zamýšľať?

Čo je predschválený úver?

Predschválený úver je ponuka, ktorú môže dostať klient priamo od svojej banky. Ide v podstate o informáciu o možnostiach získania úveru podľa bonity a schopnosti splácania klienta na základe jeho finančných pohybov v banke či inej finančnej inštitúcii. Klient dostane ponuku úveru na mieru, respektíve niekoľko možností, z ktorých si môže vybrať tú, ktorá je pre neho najvhodnejšia.

O predschválený úver však môže požiadať aj klient a to v akejkoľvek banke, ktorá túto možnosť poskytuje. Ak sa po porovnaní jednotlivých ponúk rozhodne pre konkrétnu banku a konkrétnu ponuku, toto rozhodnutie je potrebné dokladovať. Keďže všetky žiadosti sa prenášajú do úverového registra, banka pre ktorú sa rozhodol zväčša požaduje doklad o ukončení všetkých ostatných žiadostí.

Výhodou predschváleného úveru je aj to, že môžete meniť jeho podmienky vzhľadom na bonitu, dobu splatnosti úveru, fixáciu úrokovej sadzby a dokonca aj výšku hodnoty splátky.

Peniaze dostanete takmer okamžite

Veľkou výhodou predschváleného úveru je to, že peniaze môžete mať k dispozícii na vašom účte už do niekoľkých minút. Pri predschválenom úvere si totiž časť overovacieho a schvaľovacieho procesu zabezpečí samotná banka ešte predtým, než klientovi ponúkne konkrétnu ponuku. Celý schvaľovací proces je potom veľmi rýchly a dokonca sa môžete vyhnúť zbytočným papierovačkám, keďže všetko viete vybaviť prakticky online. Pokiaľ sa rozhodnete zájsť na pobočku, ani tam nebudete musieť predkladať k predschválenému úveru nekonečné množstvá dokumentov. Väčšina bánk potrebuje doklad totožnosti, deklarovanú výšku príjmu a informáciu o iných záväzkoch klienta.

Predschválený úver môžete využiť aj na kúpu nehnuteľnosti

Niektoré banky ponúkajú predschválený úver klientom, ktorí nehnuteľnosť ešte len hľadajú, u iných však môžete tento úver získať aj v prípade, ak už nehnuteľnosť vlastníte.

Veľkou výhodou predschváleného úveru je to, že ho dostanete aj v prípade, ak nehnuteľnosť ešte len hľadáte. Táto možnosť sa často využíva v prípade, ak sa menia podmienky poskytovania úverov.

Dáva to možnosť ľuďom, ktorí by po zmene podmienok už nedostali úver, prípadne využiť lepšie podmienky úveru a predĺžiť si obdobie na nájdenie si vysnívanej nehnuteľnosti. Následne máte čas po dobu 6 mesiacov, kedy si nehnuteľnosť musíte nájsť.

Pokiaľ tento časový limit nedodržíte, je potrebné o predschválený úver požiadať opätovne.

Samozrejme v každej situácii je dôležité informovať sa o poplatkoch.

Ak vám pri čítaní článku napadli akékoľvek otázky, odporúčam vám kontaktovať svojho finančného sprostredkovateľa.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov