Oplatí sa vám stavebné sporenie?

Oplatí sa vám stavebné sporenie?

Tento rok prešlo stavebné sporenie viacerými zmenami, ktoré však razantne ovplyvnili všetkých sporiteľov. Pre niekoho sa stalo menej výhodné, niekto si zas môže pochvaľovať. Hoci sporiteľne podali proti návrhom Ministerstva financií Slovenskej republiky niekoľko námietok, keďže ide prakticky o štátny produkt, Ministerstvo si presadilo svoje. Komu sa teda oplatí a kto by mal pouvažovať nad iným riešením?

Potrebujete dofinancovať? V tom prípade máte zelenú

Pokiaľ potrebujete dofinancovať hypotekárny úver, stavebné sporenie je tým najlepším riešením. Keďže v súčasnosti môže hypotéku nad 80 % hodnoty nehnuteľnosti získať len 25 % žiadateľov, zvyšnú časť tak môžete jednoducho dofinancovať vďaka úsporám zo stavebného sporenia. Stavebné sporenie sa oplatí zakladať mladým sporiteľom, nakoľko do budúcnosti je to stále najlepšia voľba pre začiatok vlastného bývania. Táto možnosť je takisto aj najlacnejšou variantou, nakoľko pri dofinancovaní ďalším úverom sa vám môžu splátky rapídne navýšiť. Keďže stopercentné hypotéky sa pravdepodobne na trh už nevrátia, je treba začať myslieť na budúcnosť o čosi skôr.

Štátna prémia prešla razantnou zmenou

Maximálna výška štátnej prémie je od januára 2019 v hodnote 70 eur. Tú však môžete získať jedine v prípade, že počas roka dokážete nasporiť sumu 2 800 eur. Pokiaľ vložíte menej, výška štátnej prémie sa alikvótne zníži, no ak vložíte viac, tak sa nezvyšuje. Stále je to však 2,5 % k dobru, ktoré môžete získať každý rok. Táto forma sporenia sa oplatí aj konzervatívnym investorom, ktorí nechcú nechať svoje peniaze len tak ležať, ale investovať do rizikových akcií pre nich tiež nie je lákavé. V tomto prípade je plusom aj krytie financií do výšky 100 000 eur, o ktoré sa stará Fond na ochranu vkladov.

Máte nižší príjem? Stavebné sporenie je pre vás ako stvorené

Pokiaľ je váš hrubý mesačný príjem nižší ako 1,3 násobok priemernej mzdy, máte nárok na získanie štátnej prémie. Ak však túto hranicu presiahnete, benefit v podobe 70 eur nezískate. V takom prípade je pre vás výhodnejšia možnosť požiadať o stavebný úver.

Stavebné sporenie je ideálne na rekonštrukciu

V minulosti bolo možné použiť peniaze zo stavebného sporenia prakticky na čokoľvek bez akéhokoľvek dokladovania. Dnes už táto možnosť nie je a pri míňaní nasporených financií musíte vydokladovať ich použitie. Pokiaľ ich nevydokladujete, strácate opäť štátnu prémiu.

Pokiaľ teda chcete sporiť naozaj na bývanie, stavebné sporenie je stále výhodnou voľbou.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov