Od októbra nás čaká ďalšie sprísňovanie v hypotékach. Dotkne sa to aj vás?

Od októbra nás čaká ďalšie sprísňovanie v hypotékach. Dotkne sa to aj vás?

V súčasnosti je nastavený maximálny objem celkovej zadlženosti žiadateľa na osemnásobok jeho čistého ročného príjmu. Výnimku získania úveru nad túto hranicu má po novom od 1.10.2018 možnosť získať len 15% z celkového počtu žiadateľov. Netreba zabúdať na to, že do výpočtu celkovej zadlženosti sa započítavajú aj kreditné karty a povolené prečerpanie na bežnom účte, je preto vhodné si prezistiť aké úverové produkty máte a ktoré môžete prípadne zrušiť z dôvodu, že ich nevyužívate alebo nie sú pre vás až také potrebné a dôležité.

Ďalším ukazovateľom pre možnosť získania hypotéky je pomer medzi výškou hypotéky a hodnotou zakladanej nehnuteľnosti. Od júla bola zrušená možnosť získať hypotéku s financovaním nad 90% tohto pomeru a v súčasnosti je stále plánované znižovanie počtu úverov s financovaním nad 80%. Od 1.10.2018 má možnosť získať s financovaním od 80% do 90% maximálne 30% nových hypotekárnych úverov.

Pokiaľ však nebudete spadať do tejto hranice získania hypotéky, bude potrebné, aby ste mali takmer dvojnásobok vlastných zdrojov na dofinancovanie hypotekárneho úveru.

Hoci sa podmienky pre získanie hypoték menia, stále je možné hypotéku získať. Pred žiadaním o hypotekárny úver by ste sa mali informovať v banke alebo u svojho finančného poradcu o možnostiach a podmienkach, ktoré vám budú najlepšie vyhovovať.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov