Na hypotéku sa treba pripraviť. Toto sú ďalšie zmeny, ktoré na vás čakajú od januára!

Na hypotéku sa treba pripraviť. Toto sú ďalšie zmeny, ktoré na vás čakajú od januára!

Nadmerná zadlženosť Slovákov má na svedomí sprísňovanie pravidiel pri získaní hypotekárneho úveru. Hypotéka je záväzok spravidla na niekoľko desaťročí a práve preto je potrebné sa na tento záväzok dostatočne pripraviť. Hoci v súčasnosti sú rôzne možnosti ako s hypotékou vychádzať, je veľmi dôležité, vybrať si tú správnu.

Stopercentnú už nedostanete, sprísňovanie pokračuje

Veľmi obľúbenú stopercentnú hypotéku ste mohli získať len do júna minulého roka. To znamená, že ste ručili celou sumou nehnuteľnosti. Po novom je potrebné, aby ste mali pripravené aj vlastné financie, ktorými by ste hypotéku dofinancovali. Od júna 2018 sa úplne zrušilo poskytovanie úverov nad 90% hodnoty nehnuteľnosti a úverov nad 80% hodnoty nehnuteľnosti môže byť od 1. januára 2019 už len 25%, pričom aj tieto pravidlá čaká tento rok ďalšie sprísňovanie. Takisto bol stanovený limit celkovej zadlženosti klienta voči banke na osemnásobok ročného príjmu. Výnimky na financovanie od 1. januára 2019 nad limit osemnásobku ročného príjmu môže mať už len 10% z celkového počtu úverov.

Vlastné financie sú veľkou výhodou


Ak sa chystáte brať si hypotéku, je pre vás oveľa výhodnejšie, keď budete mať nasporených minimálne 10% až 20% z výšky ceny vašej nehnuteľnosti. Získanie hypotéky tak pre vás môže byť oveľa jednoduchšie. Ak však nemáte vlastné finančné prostriedky a hypotekárny úver potrebujete, môžete ho skúsiť kombinovať so stavebným úverom. Ak však budete chcieť dva úvery, mali by ste dbať aj na svoju celkovú zadlženosť, ktorú banky v prípade poskytovania hypoték berú na ohľad.
Poctivá príprava môže znamenať ľahšie splácanie
Pokiaľ sa chystáte brať hypotéku, určite by pre vás bolo výhodné využiť služby finančného poradcu. Pre niekoľkoročné splácanie stoviek eur za vašu vlastnú nehnuteľnosť je dôležité mať pripravený takzvaný rozpočtový plán. Do tohto plánu by ste mali mať započítané výdavky na hypotéku či iné úvery, bežné výdavky a potrebné je poznať svoje limity a mať vytvorenú dostatočnú rezervu minimálne na šesť mesiacov v prípade neočakávaných situácií. Práve s týmto vám môže pomôcť váš finančný poradca, ktorý by mal mať prehľad o celkovej finančnej situácií na trhu a produktoch, ktoré by pre vás mohli byť užitočné a takisto by vám mohol pomáhať pravidelne revidovať a upravovať váš rozpočtový plán.
Skúškou pre vás môže byť napríklad simulácia splátky za hypotéku. Ak sa vám počas šiestich mesiacov podarí odložiť si z vášho rozpočtu čiastku vo výške potenciálnej splátky, máte teoreticky dobrý predpoklad na to, aby ste mohli hypotéku splácať v pohode a bez väčších problémov.

 

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov