Lepší úrok na vašom úvere môžete získať aj hneď. Stačí sa spýtať

Lepší úrok na vašom úvere môžete získať aj hneď. Stačí sa spýtať

Platíte hypotéku, no máte pocit, že sa to dá aj lacnejšie? Nemusíte nutne bežať do konkurenčnej banky, ktorá má iné (možno o čosi lepšie) podmienky a refinancovať svoj hypotekárny úver. Stačí, ak ste dobrým klientom a vaša banka vám môže vyjsť v ústrety.

 

Poctivým patrí svet a v banke nižší úrok

Pokiaľ ste splácali váš hypotekárny úver poctivo a bez omeškania, patríte medzi vzorných klientov banky. Môžete skúsiť argumentovať za lepšie podmienky a nižší úrok, ktorý vám banka môže poskytnúť. Mnohokrát sa však stáva, že banka si chce udržať aktuálne podmienky, pretože sú výhodnejšie pre ňu, ako pre klienta. Ak však okrem hypotéky využívate aj iné produkty banky, je pravdepodobné, že vás ku konkurencii nebude chcieť “pustiť” a tým pádom máte väčšiu šancu vyjednať lepšie podmienky.

 

Spoľahnite sa na finančného poradcu

Ak využívate služby finančného poradcu, obráťte sa v tomto prípade na neho. Je viac než isté, že má prehľad aj o konkurenčných produktoch bánk a vie vám doporučiť to najlepšie riešenie. Ak však chcete zostať vo vašej banke, je viac než pravdepodobné, že vám buď dohodne stretnutie s vašim osobným bankárom, alebo vyrieši situáciu za vás. Pri stretnutí s osobným bankárom môžete hovoriť aj o ponukách iných bánk, či spomenúť refinancovanie, pričom vďaka tomuto prehľadu vás bude banka brať vážne a pokiaľ si vás ako klienta bude chcieť udržať, dojedná s vami podmienky, ktoré by mali byť výhodou pre obe strany. Aj tieto podmienky si však prejdite s vašim finančným poradcom, ktorý vám povie či sú naozaj výhodné alebo budete radšej refinancovať.

V každom prípade je však potrebné zvážiť všetky pre a proti, pretože pri refinancovaní a prechode do inej banky vás čakajú rôzne poplatky. Aby sa vám zmena banky oplatila, je dôležité, aby poplatky za prechod neprevýšili náklady na súčasný úver. Banky totiž posudzujú klientov osobitne a pri čoraz prísnejších podmienkach na získanie úveru sa vám prechod nemusí vyplatiť.


O zmenu podmienok môžete žiadať aj počas plynutia zmluvy

Áno, aj počas plynutia vašej aktuálnej zmluvy môžete požiadať o zníženie úroku či zmenu podmienok splácania. Stačí, ak vo vašej existujúcej banke pridáte žiadosť o nižší úrok alebo lepšie podmienky formou dodatku k už existujúcej súčasne platnej zmluve. Banka vám môže, ale i nemusí s touto žiadosťou vyhovieť, no častokrát sa stáva, že vám namiesto dodatku k pôvodnej zmluve ponúkne nový úver s lepšími podmienkami na vyplatenie existujúceho.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov