(Hypotéky) Tento rok bude prvýkrát vyplácaný daňový bonus. Dostanete ho aj vy?

(Hypotéky) Tento rok bude prvýkrát vyplácaný daňový bonus. Dostanete ho aj vy?

Od 1. januára 2019 opäť dochádza k zmene výšky maximálneho príjmu pre získanie štátneho príspevku k hypotéke pre mladých. Od minulého roka sa však štátny príspevok pre mladých zmenil na daňový bonus a rok 2019 bude prvým rokom, kedy môžete dostať štátny príspevok pre mladých v takejto podobe.

Pre získanie štátneho príspevku alebo po novom daňového bonusu k hypotéke pre mladých musíte splniť určité kritériá.

Váš vek nesmie presiahnuť 35 rokov, posledný deň podania žiadosti o hypotéku je deň dosiahnutia veku 35. rokov, respektíve deň vašich 35. narodenín.

Váš príjem nesmie byť príliš vysoký. To znamená, že váš hrubý príjem za predchádzajúci rok, z ktorého sa vypočítava možnosť získania daňového bonusu, nemôže prekročiť 1,5 násobok priemeru hrubej mzdy v národnom hospodárstve. Pokiaľ o úver žiadate spolu s partnerom, maximálny príjem hrubej mzdy je dvojnásobok.

Hypotéku pre mladých môžete získať len na kúpu, stavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti, ktorá je určená na bývanie. Výška hypotéky, na ktorú môžete získať daňový bonus je maximálne 50 000 €.

Daňový bonus vám poslúži na zníženie zaplatenej dane z príjmu, pričom jeho maximálna výška je 400 € ročne. Za obdobie piatich rokov tak dokážete ušetriť maximálne 2000 €. Ak chcete daňový bonus získať, bude potrebné k daňovému priznaniu doložiť aj potvrdenie z banky o výške zaplatených úrokov.

Ak sa však rozhodujete kde si hypotéku vezmete, poraďte sa s vašim finančným poradcom, ktorý má prehľad o situácii a finančných produktoch na trhu. Budete tak mať istotu, že si vyberiete hypotéku, ktorá bude pre vás najvhodnejšia.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov