Cestujete do zahraničia s domácim miláčikom? Tieto zvieratá potrebujú pas!

Cestujete do zahraničia s domácim miláčikom? Tieto zvieratá potrebujú pas!

Ktoré domáce zvieratá potrebujú pas?

Oficiálny názov dokumentu potrebného pre cestovanie je pas spoločenského zvieraťa. Tento je vydávaný špeciálne pre psy, mačky a fretky, s ktorými chcete alebo plánujete cestu do zahraničia. Cestovný pas pre vášho domáceho miláčika je oficiálnym úradným dokladom a preto musí obsahovať potrebné náležitosti.

Pas spoločenského zvieraťa musí obsahovať meno, popis, plemeno, pohlavie, farbu srsti, zdravotný stav a zoznam očkovaní, aby boli váš psík, mačka či fretka ľahko identifikovateľní. Taktiež tam musia byť uvedené aj vaše kontaktné údaje a to meno, priezvisko, adresa a telefónne číslo. Keďže cestovný pas pre zvieratá vydávajú len poverení veterinárni lekári, všetky potrebné náležitosti o vašom miláčikovi by mal veterinár poznať.

Aj pas spoločenského zvieraťa má evidenčné číslo, takže je možné ho v prípade straty, odcudzenia či zmeny informácií opätovne vydať vďaka tomu, že evidenčné čísla sa nachádzajú v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Platnosť pasu spoločenského zvieraťa je doživotná.

Čo všetko okrem pasu potrebujete?

Pokiaľ cestujete a prechádzate len krajinami Európskej únie autom, váš domáci miláčik musí byť začipovaný, mať cestovný doklad, teda pas spoločenského zvieraťa a platnú vakcínu proti besnote. Ak sa chystáte letecky, budete pravdepodobne potrebovať aj potvrdenie vášho veterinára o dobrom zdravotnom stave vášho domáceho miláčika.

Ak cestujete s viac ako piatimi domácimi zvieratami, bude vám veterinárna správa musieť vystaviť aj špeciálny certifikát, ktorý nesmie byť starší ako 10 dní pred dátumom odchodu do zahraničia. Ak cestujete s malým zvieratkom, ktoré má menej ako tri mesiace a teda nemá zatiaľ žiadne doklady ani očkovanie, je potrebné si vopred overiť, do ktorých členských štátov s takýmto zvieratkom môžete cestovať.

Tieto krajiny tvoria výnimku

Fínsko, Írsko, Veľká Británia či Malta sú krajiny, kde počítajte s tým, že pravidlá prijatia môžu mať odlišné ako iné krajiny Európskej únie. V týchto krajinách požadujú okrem vyššie uvedených potrebných náležitostí aj odčervenie zvieraťa minimálne jeden až päť dní pred príchodom na územie krajiny a na Malte za vstup zvieraťa na územie krajiny dokonca zaplatíte poplatok 50 €.

V krajinách mimo Európskej únie môžu mať špecifické pravidlá, takže pred vstupom do danej krajiny je potrebné si overiť, čo všetko váš domáci miláčik pre cestovanie bude potrebovať. V niektorých štátoch budete potrebovať špeciálny certifikát, v iných sa zas môže pohybovať doba odčervenia. Niektoré krajiny úplne zakazujú vstup akýmkoľvek zvieratám na svoje územie, takže ak o svojho miláčika nechcete prísť, overte si, či vás do danej krajiny pustia.

Ak si chcete zvieratko do krajiny Európskej únie priviezť, bude potrebovať špeciálny veterinárny certifikát, ktorý je platný len štyri mesiace a musí byť vydaný najneskôr 10 dní pred jeho príchodom do krajiny Európskej únie.

Cestujete s iným zvieraťom?

Ak cestujete s iným zvieraťom ako psom, mačkou či fretkou, je potrebné sa vopred informovať o tom, či váš domáci miláčik môže do danej krajiny cestovať a aké doklady či očkovania bude potrebovať. Určite však budete potrebovať identifikačný doklad pre zviera a vyhlásenie veterinára o dobrom zdravotnom stave.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov