Bankové poplatky sa neustále zvyšujú. Takto na nich môžete ušetriť

Bankové poplatky sa neustále zvyšujú. Takto na nich môžete ušetriť

Pokiaľ vlastníte účet v banke, určite ste sa už stretli s tým, že pri niektorých operáciách si vaša banka účtuje vyššie alebo nižšie poplatky. Väčšinou sa jedná o administratívne záležitosti, ktoré síce môžu byť vo výške pár centov až niekoľko eur, no v konečnom dôsledku sa tieto sumy vedia vyšplhať na niekoľko desiatok eur ročne. Dá sa im však šikovne vyhnúť. Viete ako na to?

 

Neschovávajte si peniaze “do ponožky”. Hotovosť je prežitok, platobná karta budúcnosť

 

Pokiaľ disponujete hotovosťou, ktorú si chcete vložiť na účet, poslať na iný účet, zaplatiť svoje výdavky, je jednoduchšie a úplne zadarmo, keď si tieto financie vložíte na svoj účet priamo cez bankomat. Mnohé banky v súčasnosti disponujú bankomatmi, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť priamo na váš účet za pár sekúnd a okamžite ich môžete začať využívať.

Pokiaľ totiž vkladáte hotovosť na svoj účet na pobočke banky, tá si účtuje za vklad administratívny poplatok, ktorý sa môže pohybovať od niekoľkých desiatok centov až po niekoľko eur. Vkladom cez bankomat sa týmto poplatkom šikovne vyhnete a okrem toho sa vyhnete aj čakaniu v radoch, čiže ušetríte svoj čas.

To isté platí aj pri výbere hotovosti na pobočke banky. Poplatky za výber sa rôznia, no pokiaľ využijete na výber hotovosti bankomat vašej banky, máte to spravidla zadarmo. Niektoré banky ponúkajú dokonca možnosť bezplatného výberu hotovosti aj z iného bankomatu a o tejto službe sa môžete informovať na vašej pobočke.

Istota je však platba platobnou kartou. Slovensko je ako jedna z najprogresívnejších krajín Európy, čo sa týka bezhotovostných platieb, vybavená takmer vo všetkých prevádzkach platobnými terminálmi, drvivá väčšina z nich je dokonca aj bezkontaktných. Za platbu kartou neplatíte nič, je to pohodlné a dokonca aj bezpečné.

Ak si vyberáte hotovosť v zahraničí, či platíte kartou, v krajine, kde majú inú menu ako Euro, máte možnosť výberu zúčtovania vašej transakcie s konverziou alebo bez konverzie. To znamená, že platiť môžete buď v eurách alebo v domácej mene. Častokrát je však oveľa výhodnejšie platiť alebo vyberať hotovosť bez konverzie, nakoľko kurz môže byť oveľa výhodnejší.

 

Internet banking vám ušetrí čas aj peniaze

Ďalším krokom k šetreniu je využívanie internetbankingu alebo mobilbankingu. Keď už máte hotovosť na účte, je pre vás jednoduchšie nastaviť si napríklad trvalý príkaz na platby vašich bežných výdavkov, o ktoré sa potom nemusíte starať. Všetko vybavíte online alebo prostredníctvom vášho mobilného telefónu a tak máte opäť ušetrený aj čas aj peniaze, pretože sa vyhnete administratívnym poplatkom pri nastavovaní trvalých príkazov či vkladaniu hotovosti na účty v bankách. O bezpečnosť financií sa nemusíte báť, naše banky majú v súčasnosti naozaj špičkové produkty a zabezpečenie online platieb.
Niektoré úkony však vyžadujú aj osobnú prítomnosť v pobočke banke, no o tých sa dozviete zväčša priamo na webovej stránke vašej banky či v mobilnej aplikácií.

Sledujte zľavy a informujte sa o produktoch

Nemusíte sledovať len produkty vašej banky, ale aj iných bánk. Častokrát prichádzajú banky s ponukami, ktoré naozaj stoja za to a vy môžete pekne ušetriť. Či už je to výhodný úrok, zľava na poplatku za vedenie účtu či dokonca vedenie účtu zadarmo, niekedy na takýchto “malých poplatkoch” môžete ušetriť až niekoľko desiatok či stoviek eur ročne. Stačí byť ostražitý a sledovať aktuálne ponuky bánk. Skúste sa o produktoch poradiť aj s vašim finančným poradcom, ktorý bude mať určite rozsiahly prehľad a povie vám, čo je pre vás najlepším riešením pri šetrení drobných.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov