Ako dofinancovať hypotéku? Tieto tipy vám zaručene pomôžu

Ako dofinancovať hypotéku? Tieto tipy vám zaručene pomôžu

Ak si brúsite zuby na nové bývanie, predtým, než si vezmete hypotéku, by ste mali mať niečo nasporené. V súčasnosti už totiž banky neposkytujú stopercentné hypotekárne úvery. 20 % štastlivých žiadateľov môže od júla získať hypotéku v maximálnej výške 80 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Zvyšní žiadatelia a zvyšok hypotéky bude potrebné z niečoho doplatiť. Aké sú možnosti v prípade, že potrebujete dofinancovať?


Hypotéka k hypotéke

V súčasnosti už na vlastné bývanie potrebujete hypotéku, za ktorú ručíte kupovanou, stavanou alebo rekonštruovanou nehnuteľnosťou. Ak však nemáte dostatok financií, môžete si vziať ďalšiu hypotéku, keďže v súčasnosti je to s úrokom okolo 1 % stále najvýhodnejší typ úveru na trhu. Má to však jeden háčik - ďalšiu hypotéku si nemôžete vziať na už založenú nehnuteľnosť, je potrebné založiť inú. V tomto prípade je možné založiť napríklad rodičovskú nehnuteľnosť (so súhlasom rodičov). Hoci je to rizikovejšie riešenie, keďže na kúpu jednej nehnuteľnosti musíte založiť dve, no toto riešenie je stále najlacnejšou voľbou, kde máte istotu stopercentného financovania.


Pravý čas využiť stavebné sporenie!

Ak máte stavebné sporenie uzavreté dlhodobo, prináleží vám nárok na stavebný úver, čo je ďalšia možnosť, ako dofinancovať hypotéku. Veľkou výhodou tohto riešenia je dlhá splatnosť, v niektorých prípadoch až 30 rokov bez založenia nehnuteľnosti do výšky 50 000 €. Ak však sporíte už naozaj dlho a máte nasporených 10 % až 20 % na dofinancovanie, neplatíte úrok z pätiny hodnoty nehnuteľnosti. Pri stavebnom sporení máte dokonca možnosť získať aj štátnu prémiu vo výške až do 70 € ročne, čo tiež môže byť dobrou pomocou.


Spotrebný úver je najrýchlejší

Ak potrebujete dofinancovať rýchlo, nemáte nasporené a nemôžete využiť žiadnu z predchádzajúcich možností, je pre vás tou správnou voľbou spotrebný úver. Hoci je tu krátka splatnosť a vysoký úrok, ktorý sa v priemere vyšplhal až na 8 %, je to najrýchlejšia a v mnohých prípadoch jediná možná cesta. Ak máte dobrú bonitu, môžete získať aj nižšiu úrokovú sadzbu vo výške už 2,9 %, ktorá je pri nových úveroch, ktoré sú už predschválené spolu s hypotékou. Jediným obmedzením je výška všetkých úverov, ktoré ako klient splácate, ktorá môže byť maximálne do výšky osemnásobku čistého ročného príjmu žiadateľa.

Pri každom z týchto produktov je určite vhodné zistiť svoje možnosti a poradiť sa so svojim finančným poradcom, ktorý pre vás vie vybrať tú najvhodnejšiu cestu vzhľadom na vašu aktuálnu situáciu.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Páči sa Vám obsah stránky?

Prihláste sa k odberu novinek.

spracovaním osobných údajov